enhu
Térkép

Látnivalók a Környéken

Látnivalók a környéken:

Zichy kastély

67567973

+ Térkép

A kastély a XVII. század végén épült klasszicista stílusban. A kastélyban működik a Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház.

Földikutya-rezervátum

27

+ Térkép

A Nagynyomás nevű legelőrészen található az 1976-ban védetté nyilvánított, kb. 300 hektáros földikutya-rezervátum, amely jóformán a populáció utolsó magyarországi menedéke. A földikutya mintegy arasznyi hosszúságú, vörhenyes bundájú, föld alatt élő állat, amely a járatokban, üregekben kitűnő szaglása és a légmozgást, hőmérsékletet érzékelő sörtéi segítségével tájékozódik.A legelő egyben ősgyep, amely számos ritka állat- és növényfajnak ad otthont. A sok ürge miatt gyakorta látni itt ragadozó madarakat is.

Vekeri tó

60305-63088-640x640

+ Térkép

A Vekeri-Tó Debrecentől mindössze 8 km-re található a Hosszúpályi felé vezető út mellett.Debrecent alig elhagyva Szeged irányába, a 47-es útról balra letérve juthatunk el a csodálatos erdei környezetben fekvő tó partjára. A 52 hektárnyi területből 12 hektár vízfelület és mindez 10 percre Debrecentől.A tó közelében lévő kilátóról gyönyörködhetünk Erdőspusztában. A táj értékes növény- és állatvilága védelem alatt áll. A környéken lovaspálya, szánkódomb, arborétum, tájház és biztosítja a kikapcsolódást. A gyermekek az erdei játszótéren (famászóka, homokozó, focipálya) szórakozhatnak amíg mi terebélyes fűzfák árnyékában várjuk a kapásokat. Röplabdapályán szórakozhatnak horgászni nem szerető barátaink, majd megfáradva beülhetnek egy hideg sörre a tóparti büfébe. A csónakházban horgászbolt is üzemel, ahol a halak által megcsappant csalikészletünket újíthatjuk fel. A horgászatra ugyan csak partról van lehetőség, de aki csónakázásra vagy vizibiciklizésre vágyik a csónakházból kölcsönözhet ehhez szükséges eszközöket.

Bődi István Falumúzeum és Tájház Hosszúpályi

40866305

+ Térkép

A tájházban minden kedves látogató betekintést kaphat a parasztember életéről, a lakásbelső és a melléképületek, valamint a berendezések az életmódról, a társadalmi hovatartozásról árulkodnak.A régi parasztemberek mindent maguk állítottak elő, a mindennapi ételt, a ruhát, a lakást, a gazdasági épületeket. Tudták, hogy csak magukra számíthatnak, ezért nagyon sok mindent megtanultak. A föld művelésével biztosították, maguk a család és a jószágok számára az élelmet. A munkájuk jó és szakszerű elvégzése után, valamint a jó Isten segedelmére számítva bízhattak abban, hogy elegendő termést hoz a föld, így az újig nem kell éhezniük. Ez az életmód megkívánta a körülöttük levő élővilág pontos ismeretét, tiszteletét. Ennek eredményeként összhangban éltek a természettel. A természet élővilága biztosította az életben maradást. A földművelés a jószágtartás mellett a halászat, vadászat is beletartozott a minden napi életükbe. Sok mindent szájhagyomány útján adtak át egymásnak, Ennek a tapasztalatnak az átadásakor igazat kellett mondani, mert a megfigyelésekből, csak így tudtak pontos következtetést levonni. Reméljük az idelátogatók választ kaptak a bennük felmerült kérdésekre a tájház látogatása során. Ebben a rohanó világban egy kicsit megállt az idő, volt arra lehetőség, hogy eltöprengjen mi igazán fontos az életben.

 

Foglaljon szobát!

Küldjön nekünk üzenetet, amiben megjelölheti érkezésének illetve távozásának dátumát.